Ναύπακτος, 5/4/2022

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: ‘‘Κινητοποίηση για την στήριξη των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης. Η Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης’’.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η ραγδαία αύξηση, ιδίως των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία για τη βιωσιμότητα τους.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι της καλπάζουσας ακρίβειας, που απομειώνει δραματικά τα εισοδήματα και κατ’ επέκταση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή μόνο το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα αποτελεσματικό μετρό για τη συγκράτησή του. Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον οι οφειλές των επιχειρήσεων αυξάνονται, ιδίως εκείνων που κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσσώρευσαν υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης και καλούμε τα Σωματεία και τους Συλλόγους Μέλη μας σε αντίστοιχη απόφαση και συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Όλοι μαζί ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας, για να δυναμώσουμε την αντίδραση και την διαμαρτυρία μας, απέναντι στην στάση της κυβέρνησης.

 

Τα βασικά αιτήματά μας για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:

 

  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.  
  • Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεών μας.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και αδίκων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημά μας.
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 

 

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

  Ο Πρόεδρος

  Δαβανέλλος Θέμης

 

  Ο Γραμματέας   

  Μπακατσιάς Βασίλειος